GÖRE TÚRÁK 10+ÁFA / 25

Teljesítménytúra

2021. március 27.

https://tturak.hu/hikeOccasion/3493/details/

Távok: 10+ÁFA (12,7 km), 25 km

Ki is az a Göre Gábor?
Honnan kapta a túra a nevét?

Göre Gábor

Göre Gábor bíró úr alakja a XX.század első felének legsikerültebb humoros figurája. 1892.június 6.-án „született meg” Gárdonyi Géza tollából. Az első „Göre levelek” a Pesti Hírlapban jelentek meg. Göre Gábor, Durbints sógor és Kátsa cigány történetei tíz kötetben maradtak ránk. Öt film is készült róluk a háború előtt, de sajnos ezek egy kivételével megsemmisültek.

Göre Gábor figurája Szőlősgyörökhöz kötődik. A falu központjában a Kossuth téren áll Magyarország első köztéri Göre Gábor szobra, Fritzné Bellosevich Emese helybeli keramikus művész alkotása. E szobor mellett a túra is elhalad, ezért javasoljuk megtekintését útközben.

Göre Gábor emlékét a település már évek óta „Humorkonferenciákkal” ünnepeli. Idén 2021. májusában kerül sor a 7. ilyen rendezvényre, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A „Göre Gábor Kilátó” nyári szalonnasütések kedvelt színhelye. Ez lesz a túráknak az 5. Ellenőrzőpontja, ahol az író, Gárdonyi Géza dédunokája lesz az egyik pontőr, aki szívesen mesél a további részletekről is az érdeklődőknek.

Jó felkészülést kívánunk Mindenkinek a túrára!


A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.